Chinese geneeskunde & 3 gouden tips voor je meest energieke lente ooit

urban goddess energieke lente

De winter heeft eindelijk het veld geruimd voor de lente! Binnen de traditionele Chinese geneeskunde betekent dit een shift van het element Water naar het element Hout. Het Hout element heeft als belangrijkste functie om energie en vloeistoffen in je lijf goed te laten stromen. Zonder blokkades en in de juiste richting. Hoe je het Hout element hierbij kunt ondersteunen en welke rol je lever speelt lees je hier.

Traditionele Chinese geneeskunde & 3 tips voor een energieke lente

Hoe meer je leeft volgens de orgaanklok en seizoenen, hoe gezonder je bent. Het is één van de grondbeginselen binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Hoewel we ons in het Westen wel bewust zijn van de (wisseling van) de seizoenen, weten we vaak niet goed welke leefregels bij welke tijd van het jaar horen. Een slimme manier om hier wat meer grip op te krijgen is je verdiepen in de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water (Wu Xing). Je kunt het zien als vijf opeenvolgende fasen waarbij Hout gekoppeld is aan de lente en Water aan de winter. Water heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat je je hebt kunnen terug trekken en bezinnen op wat goed voor je is (en wat niet). Onder een warm dekentje op de bank heb je energie kunnen verzamelen en de juiste koers kunnen bepalen.

NIEUWE PLANNEN UITVOEREN

Nu het voorjaar is aangebroken, krijgt het element Hout de overhand. Hout geeft je de energie om de – onder het dekentje – gemaakte plannen ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Dit element zorgt voor de kracht en moed om je zeilen te hijsen en de beschutting van de veilige haven te verlaten. Dat klinkt natuurlijk mooi allemaal, maar het Hout element heeft ook een downside. Als Hout in zijn groei wordt belemmerd, komt er spanning op te staan. Verloopt het uitvoeren van jouw plannen niet volgens wens dan krijg je te maken met irritatie, boosheid of zelfs woede. Fysiek uit gestagneerde Hout energie zich bijvoorbeeld in spanningen in je nek en schouders, hoofdpijn en rusteloze benen.

DRIE TIPS VOOR EEN ENERGIEKE LENTE

Functioneert het Hout element optimaal? Dan is er sprake van een vrije doorstroom van energie, bloed, afvalstoffen en voedingsstoffen. Hoe beter alles stroomt, hoe energieker jij je voelt. Het orgaan dat hier het meest bij betrokken is, is je lever. Vandaar dat dit orgaan centraal staat in de lente én in onderstaande 3 tips.

1) BEWEEG WAT MEER EN GA NAAR DE SAUNA

Heb jij de afgelopen maanden meer tijd doorgebracht op de bank dan in de sportschool? Je bent niet de enige. Hoewel bewegen in elk seizoen belangrijk is, voelt de winter vooral als een tijd van rust en bezinning. Logisch dat je intuïtief geneigd bent om te cocoonen. Nu het voorjaar is aangebroken, wordt het tijd om van de bank af te komen. Sporten waarvan je gaat zweten zijn goed als er stagnatie is in het Hout element. Ze zorgen namelijk voor een betere afvoer van afvalstoffen. Merk je dat je te laag in je energie zit om je in het zweet te werken? Kies dan voor andere manieren om afvalstoffen af te voeren zoals shiatsu, Tai Chi of acupunctuur. En wat dacht je van de sauna? Want zodra je lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er allerlei wonderlijke processen in gang gezet.

2) MEER GROEN (EN ZUUR!) IN JE LEVEN

De kleur groen is bevorderend voor het Hout element. Meer groen aan je leven toevoegen is dus een goed idee. En dat kun je heel letterlijk nemen. Draag meer groen, zorg voor meer groen in huis en eet meer groen. En dan vooral chlorofylrijke (blad)groenten. Chlorofyl is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft en wordt ook wel eetbaar zonlicht genoemd. Dit stofje ondersteunt je lever bij het verwerken van afvalstoffen. En hoe beter jouw lever zijn werk kan doen, hoe meer energie je hebt. Spinazie, rucola, peterselie en pak soi zijn goede chlorofylbronnen. Het stofje zit verder in spirulina en chlorella. Vandaar dat dit supplementen zijn die goed passen bij het voorjaar. De smaak die bij het Hout element hoort is zuur. Citroen, limoen, zuurkool, groene appels, azijn en yoghurt zijn prima voedingsmiddelen om de circulatie van de leverenergie vloeiend te houden.

3) GA OP TIJD NAAR BED

Maak er een gewoonte van om niet later dan 23.00 uur naar bed te gaan. Volgens de Chinese orgaanklok is je lever aan het begin van de nacht, tussen 01.00 en 03.00 uur, het meest actief. Je bent dan zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen. En in de lente is dat extra belangrijk. Sta je rond dit tijdstip nog vrolijk in een club? Kijk dan niet raar op als gevoelens van boosheid en frustratie op gegeven moment boven komen drijven. Dat duidt namelijk op een verstoorde leverenergie.

 

Beeld: Harold Pereira. Model Miriam draagt de Satya Leggings.

Tekst: Evelyn van Hasselt / Holistik

Holistik blog bio