Goedkoop gezond eten: health junkie Juglen Zwaan deelt zijn 15 beste low-budget tips

Goedkoop gezond eten

In januari is bekend gemaakt dat de prijzen voor water, eieren, groenten en fruit flink zijn gestegen. Tegelijkertijd zijn frisdrank en suiker stukken goedkoper geworden. Het lijkt wel de wereld op z’n kop. Hoe kunnen we betaalbaar gezond blijven eten en houden we ons hoofd boven water? Bekende health junkie Juglen Zwaan dook in dit onderwerp en helpt je op weg met zijn 15 beste low budget tips.

Gezond én goedkoop eten: health junkie Juglen Zwaan geeft zijn 15 beste tips

juglen
Juglen: Met het gure weer buiten spring ik regelmatig op mijn hometrainer. Ondertussen kijk ik dan naar documentaires zoals de Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis. In deze serie zoekt de Keuringsdienst uit wat de geschiedenis is van onze alledaagse voedingsmiddelen. Hierbij gaan ze ook gesprekken aan met arbeiders in lagelonenlanden. Zij vertellen ronduit over hoe slecht de omstandigheden zijn. Arbeiders op een suikerrietplantage bekennen dat ze niet genoeg krijgen om van te leven en dat alle winst naar de mensen aan de top gaat. Het zou mooi zijn als de overheid eerlijke arbeidsomstandigheden en gezonde voeding zou stimuleren. In plaats daarvan maken ze de problemen alleen maar groter door nog meer BTW te heffen over gezonde voeding.

15 tips om goedkoop gezond te eten

1. Kook voor meerdere dagen

In het weekend hebben de meeste mensen meer tijd, dus is het makkelijk om dubbele porties te maken. Deze kun je invriezen voor later in de week. Ik maak zelf vaak een grote pan soep en vries dan gedeelten in.

2. Lunch met het avondeten van gisteren

Zo eet je op een gemakkelijke manier een gezonde maaltijd.

3. Koop tactisch in

Volg aanbiedingen bij de supermarkten. Van de reguliere supermarkten zijn Jumbo/AH gemiddeld goedkoper en Plus/Spar duurder. Van de biologische ketens zijn Marqt en EkoPlaza het goedkoopst en zijn De Natuurwinkel en Odin (voorheen Estafette) gemiddeld duurder.

4. Biologisch versus premium A-merken

Hoewel biologische producten vaak 40% duurder zijn in vergelijking tot huismerken, verschillen ze vaak niet zo veel in prijs met de premium A-merken. Met name in reguliere supermarkten kun je bij biologische producten profiteren van het inkoopvolumevoordeel van grote ketens zoals Albert Heijn, Jumbo en Plus. De reguliere supermarkten zijn met hun biologische producten een stuk goedkoper dan de natuurvoedingswinkels. In beide zijn de producten echt, gecertificeerd biologisch. Je kunt zo toch met een kleine portemonnee biologisch eten.

5. Investeer in groente en fruit

De basis van je voeding zijn groente en fruit. Laat luxeproducten zoveel mogelijk links liggen, hoe groot de verleiding ook is.

6. Laat je boodschappen thuisbezorgen, dit is vaak gratis

Ik heb zelf Beter BIO, maar er zijn ook andere bio alternatieven zoals Willem & Drees en Ekomenu. Deze leveren de boodschappen in de juiste hoeveelheden met een recept erbij. Dit scheelt weer uitzoeken en tijd.

7. Vermijd vloeibaar snoep

Frisdrank is eigenlijk vloeibaar snoep. Het zijn lege calorieën. Dit kun je beter vervangen door water met komkommer, munt of citroen.

8. Filterkoffie

Koffie is goedkoper als je zelf met een filter een kan zet, dan een kopje met een cup of pad. Thee is ook goedkoper als je het los per 250 gram koopt.

9. Probeer ingrediënten multi-inzetbaar te maken

Bijvoorbeeld: de helft van de olijven van de pastasaus kan de volgende dag weer gebruikt worden in de tonijnsalade voor tussen de middag.

10. Eet groente en fruit van het seizoen te eten

De prijzen liggen dan gunstiger. In mijn boek De voedingswijzer staat een kalender om te weten wanneer wat van het land komt.

11. Biologisch te duur?

Kies dan voor reguliere groenten en fruit met het minste gif. Op Dirty Dozen en op Weetwatjeeet.nl kun je opzoeken wat relatief veilig is.

12. Begin met wokken

Om tijd te besparen zou je kunnen gaan wokken. Even de groente stomen, dan kort roerbakken en in enkele minuten is de groente beetgaar. Je bespaart dan op de hoeveelheid energie en de groenten hebben nog wat hele vezels die als voeding kunnen dienen voor de darmflora. Mocht je echt geen tijd hebben, dan kun je ook voorgesneden groenten wokken. Deze zijn vaak ook biologisch te verkrijgen. Je kunt zo in 10 minuten een gezonde en betaalbare maaltijd op tafel toveren.

13. Eet voeding met hoge nutriëntendichtheid

Vaak eten we vulling en geen voeding. De goedkoopste bron van antioxidanten in de supermarkt is rode kool. Andere zeer voedzame groentesoorten zijn raapstelen, avocado, spinazie, zonnebloempitten, boerenkool, linzen en knoflook. Betaalbare dierlijke superfoods zijn eieren, lever en wilde zalm.

14. Koop grotere hoeveelheden

Het valt me op dat een 250 grams verpakking relatief een stuk duurder is dan de 500+ gram versie. Ik bekijk op het prijskaartje altijd de prijs per kilo. Je kunt zo gemakkelijk 30 – 40% besparen op houdbare zaken zoals rijst of quinoa.

15. Doe slim boodschappen

Het beste is om boodschappen te doen met een lijstje en je hieraan te houden. Zonder een lijstje is de kans groot dat je toch op verleidingen ingaat. Een andere truc is om met een gevulde maag naar de supermarkt te gaan, zodat het makkelijker wordt om onnodige zaken in de winkel te laten liggen. Als je toch in de supermarkt bent kun je meteen wat meer van de gezonde aanbiedingen kopen. Koop wel voornamelijk producten die je toch al gebruikt, want anders ben je alsnog meer kwijt.

We zouden eigenlijk kinderen via het onderwijs moeten leren hoe ze gezond kunnen eten. In plaats daarvan staan op de meeste scholen gewoon snoepautomaten. Er is nog veel werk aan de (snoep)winkel…

Gezonde groet,

Juglen Zwaan / aHealthylife.nl

Bron: Holistik

Bio Holistik