Geen goede voornemens: 6 healthy habits die je écht vol kunt houden

new year's resolutions

Zeg nee tegen goede voornemens

Als je even op social media kijkt, dan kom je om één ding niet heen: Goede Voornemens. Het nieuwe jaar is inmiddels weer een paar weken oud (hallo, time flies!). De kans is dus groot dat dit soort posts binnenkort wat minder worden. Mensen houden het niet vol. Hoe kun je je goede voornemens voor het nieuwe jaar nou écht volhouden? Nou, gewoon niks voornemen. Wat je beter kunt doen en hoe je je doelen écht kunt bereiken, dat lees je hier.

Waarom zoveel goede voornemens falen

Het nieuwe jaar begint hoopvol en met een extra motivatie boost: we maken allemaal lijstjes met doelen en dromen, en gek genoeg geloven we eventjes dat we het vol gaan houden. Het probleem ligt dan ook niet in de doelen en dromen zelf – die zijn juist leuk en belangrijk om te hebben. Het probleem is dat we te snel te veel verwachten. We zien het doel wel voor ons, maar we plannen niet precies hoe we het bereiken. Als het dan even allemaal niet mee zit, dan geven we veel te snel op i.p.v. nieuwe wegen te vinden. We willen een quick fix, maar we willen er eigenlijk niet echt voor werken. En de belangrijkste reden hoezo ongeveer 90% van alle goede voornemens falen: we kennen ons WAAROM niet. Wat is nou eigenlijk de reden dat we iets willen bereiken? Lees snel verder, we vertellen je hoe je er wel komt.

Hoe je healthy habits vormt die je echt kunt volhouden

Slow & steady klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar het is veel effectiever dan een “Nu nu nu!” mindset. Hetzelfde geldt voor hoe je je doel benoemd: hoe specifieker, hoe beter. Denk niet alleen aan het doel, het eindpunt, maar maak vooral ook een plan hoe je daar komt. Een groot doel kun je opsplitsen in heel veel kleine doelen. Dan maak je kleine stapjes naar je doel. En kleine stapjes zijn dan ook écht klein – te klein om te falen. We leggen het uit met een voorbeeld: gezondheid.

“Ik wil beter voor mijn gezondheid zorgen”. Lijkt je dat bekend? Een van de meest genoemde goede voornemens voor een nieuw jaar. Er zijn waarschijnlijk een miljoen manieren hoe je voor jezelf kunt zorgen, maar het belangrijkste is dat je begint met kleine makkelijke keuzes die je in je dagelijkse leven kunt integreren. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Kies er eentje en focus erop.

6 Healthy Habits voor het nieuwe jaar

  1. Ademen. Dit klinkt veel te makkelijk, maar een diepe, bewuste ademhaling is de beste stresskiller. Begin met 5 minuten per dag en focus volledig op je ademhaling – je kunt bijna zien hoe je hartslag omlaag gaat. Heb je er moeite mee, ga dan voor een geleide meditatie of ademhalingsoefening.
  2. Drink water. Meer energie, focus, en geen brain fog meer: je weet al dat veel water drinken belangrijk is. Maak er een gewoonte van om ’s ochtends gelijk een groot glas water (of twee!) te drinken, voordat je iets anders eet of drinkt. Zeker voordat je aan de koffie begint. Zorg dat je altijd een flesje water meeneemt. Of zet een reminder op je telefoon zodat je elk uur een groot glas water drinkt.
  3. Niks. Je leest het goed. Ook al is het maar voor een paar minuten, probeer eens helemaal niks te doen. Geen telefoon, geen boek. Kijk gewoon even uit het raam. Kun je gelijk prima combineren met punt 1.
  4. Stretchen. Het liefst zouden we elke dag een full-length yoga lesje volgen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Hoeft ook niet, als je wel een paar minuten de tijd neemt om je hele lichaam lekker te rekken. 5 minuten in de ochtend om echt wakker te worden. Of in de middag als je voelt dat je afternoon dip eraan komt.
  5. Wandelen. Je hoeft niet hard te lopen of elke dag te sporten om fit en gezond te blijven. Wandelen is een heerlijke manier om je hele lichaam te bewegen. En de frisse lucht geeft je ook mentaal een boost. Wanneer kun jij vandaag wat extra stappen zetten? Wij houden van een ommetje na de lunch, heerlijk!
  6. Koud douchen. Ook al lijkt dit niet de lekkerste manier om je dag te beginnen, steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe gezond koud douchen is. Begin rustig met een paar seconden (nadat je gewoon warm hebt gedoucht) en bouw verder op. Steeds een paar seconden erbij, voor een ultieme boost voor energie en gezondheid.

Dit zijn ze, onze 6 healthy habits die je heel makkelijk in je leven kunt integreren – en vooral volhouden! Misschien lijken ze zelfs té makkelijk, maar dat is juist het idee: hoe kleiner de stapjes, hoe groter is de kans dat je het echt gaat doen, elke dag. Begin met eentje en ga pas voor de volgende als je het idee hebt dat het er echt in zit. Laten we van 2021 het jaar maken dat we écht goed voor onszelf zorgen!