Forest Bathing: Ervaar de Helende Kracht van de Natuur

forest bathing Urban Goddess

Forest Bathing: ervaar de helende kracht van de natuur

Forest Bathing – of letterlijk bos-baden – is een heerlijke manier van self-care door je te verbinden met de natuur. Net als een krachtige soort meditatie helpt het om van stress af te komen en je gezondheid te verbeteren. Hier lees je meer over wat forest bathing nou precies is en hoe jij alle benefits kunt ervaren.

Wat is Forest Bathing?

Wilde je net je badpak en handdoek pakken voor een verfrissend bosbad? Verfrissend is het wel, maar forest bathing heeft met baden niks te maken. Het is een Japanse techniek (Shinrin-yoku) die in de jaren ’80 als een soort marketing campagne begon om mensen met depressie en burn-out klachten te helpen. Inmiddels is het een echte wellness trend – en we snappen goed hoezo het steeds populairder wordt. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf helemaal onderdompelt in de natuur, dat je de natuur in je opneemt met al je zintuigen. En wholebody-experience dus. Omdat deze techniek helende krachten heeft, wordt het ook wel eens forest therapy genoemd.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van forest bathing. Mensen die veel tijd in de natuur doorbrengen blijken meer energie te hebben, minder snel last van oververmoeidheid of angststoornissen te krijgen, en gewoon lekkerder in hun vel te zitten. In het algemeen kan forest bathing helpen om je hartslag en bloeddruk te verlagen, en (mede daardoor) ook depressie of burnout klachten te verminderen.

Zelfs (of vooral) in de sombere wintermaanden kan een wandeling in de natuur een mooie manier zijn om te ontspannen. Ook al zien de bomen er misschien minder kleurrijk en mooi uit dan in de zomer, de stilte in het bos helpt om dingen los te laten en met liefde en begrip naar onszelf te kijken: het is okay om – net zoals de natuur ook – in de winter een stapje terug te doen, zodat we in de lente weer prachtig kunnen bloeien.

Hoe helpt Forest Bathing bij stress?

Tijd in de natuur is goed voor je lichaam en je mentale gezondheid. We bewegen, we gebruiken onze zintuigen op een ander manier, en voor iedereen die in een drukke stad woont kan een dagje naar het bos een mooi uitje zijn om helemaal op te laden.

Zet je telefoon uit en probeer bewust te vertragen. Het gaat niet om een workout of hoe veel stappen je zet. Zie forest bathing als een soort meditatie, en breng je aandacht naar buiten, naar de schoonheid van het bos en alles om je heen. Loop rustig en blijf tussendoor eventjes staan zodat je de natuur met je zintuigen kunt beleven: ruik je de heerlijke frisse lucht? Zie je de prachtige kleuren? Hoor je de vogeltjes of de wind in de bomen? Hoezo trek je niet even je schoenen uit om nog beter te kunnen verbinden met Moeder Aarde.

Officieel wordt er gezegd dat je zo’n 2 uur nodig hebt om alle benefits van forest bathing in je op te nemen. Dat klinkt fantastisch, maar je hoeft niets te forceren; luister goed naar jezelf en kijk wat voor jou werkt. Zelfs 15 minuten in de natuur kunnen helpen om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Net zoals bij alle vormen van meditatie of self-care: kijk wat jij nodig hebt en wat wel of niet werkt.

Als je voor de volle 2 uur wilt gaan, probeer je bosbad dan af te sluiten met een paar minuten van stilte: ga op een rustige plek zitten en komen even helemaal tot rust zodat je de nieuwe indrukken een plekje kunt geven. Of neem een boekje mee om op te schrijven wat deze ervaring met je doet. Zo heb je een mooie reminder voor later als je weer terug bent in het “echte leven”.

Maar wat als er geen bos in de buurt is?

Je hoeft niet per se naar het bos voor zo’n natuur meditatie. Het gaat erom dat je bewust rustig aan doet en je kunt verbinden met de natuur. Dat kan ook in je tuin, een rustig parkje, op het strand… als het jou maar rust geeft. Blijkbaar hebben zelfs foto’s van een prachtig, groen bos positieve effecten op je stress levels. Worth a try, toch?

 

We zijn benieuwd: Heb jij ooit aan forest bathing gedaan? Wij vinden bosbaden een heerlijke manier om bewust met de natuur te verbinden en te ontspannen. Ook zorgt het ervoor dat we meer aandacht geven aan de natuur en het milieu – en dat is altijd positief!