Fashion Revolution Week: een blik op duurzame mode

Fashion Revolution Week

Aandacht voor een duurzame mode-industrie

Fashion Revolution Week is begonnen! Hét moment om stil te staan bij de kleding die je draagt. Ook voor ons is het een kans om aandacht te besteden aan wie onze yoga kleding maakt en hoe het gemaakt wordt. Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact van mode op de klimaatcrisis en menselijke uitbuiting. Onze biologische yoga kleding is onze bijdrage aan een eerlijke, milieuvriendelijke en transparante mode-industrie. Lees verder om te kijken hoe dat zit.

Biologisch gecertificeerde stoffen

De yoga kleding van Urban Goddess wordt gemaakt van biologisch katoen of een mix van biologisch katoen en duurzame bamboe. Katoen is een fijne ademende stof die je legging zacht en comfy maakt. Alleen, de gebruikelijke productie van katoen heeft grote negatieve gevolgen op mens en milieu.  Daarom is het gebruik van biologisch katoen dat GOTS en OCS- gecertificeerd erg belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering.

Schone productie

De verbouwing van biologisch katoen gaat daarnaast anders dan bij gewoon katoen. Het productieproces bevat alleen maar natuurlijke zaden van biologische gewassen. De boeren vermijden pesticiden en schadelijke chemicaliën. Dit maakt de productie minder vervuilend en veiliger voor de boeren en arbeiders in de textielfabrieken. Daarnaast is de CO2-uitstoot gemiddeld 46% minder dan bij gewoon katoen. Dit komt door de toepassing van meer handwerk in plaats van machines die werken op fossiele brandstoffen. Lees hier meer over de productie van onze yoga kleding.

Minder water, meer liefde voor het milieu

Voor de productie van biologisch katoen is bovendien gemiddeld 91% minder water nodig. Anders aan biologisch katoen is de toepassing van natuurlijke teeltmethoden en afwisseling met andere gewassen. Dit put de bodem minder uit.  Bio katoen wordt vooral verbouwd op kleinschalige boerderijen, waar meer gebruik wordt gemaakt van natuurlijke regenval. Verder kan de bodem, 30% meer water vasthouden, door de toepassing van ecologische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Dit zorgt voor een gezondere bodem en beschermt de planten en dieren eromheen.

Dit alles vermindert de opwarming van de aarde en is gezonder voor de boer, arbeider en voor jou. Het ontbreken van giftige chemicaliën zorgt er namelijk voor dat de stof onschadelijk en huidvriendelijk is. Bio katoen wordt met de hand geplukt, waardoor de vezels zuiver blijven Dat maakt je yoga top nóg zachter en comfortabeler. Ideaal voor tijdens je yoga practice! 

#IMADEYOURCLOTHES

Fashion Revolution Week zet zich daarnaast hard in voor meer transparantie in de mode-industrie. Bij Urban Goddess yoga kleding weten we waar onze kleding van gemaakt wordt en wie het maakt. We hebben een langdurige samenwerking met onze producenten, die echt hart hebben voor milieu en duurzaamheid. We zijn trots dat sinds juni 2021 onze fabriek compleet door zonne-energie gepowered is. Het teveel aan stroom wat door de zonnepanelen gegenereerd wordt, wordt aan omringende dorpen geleverd. Zo wordt ook de omgeving iets groener. Door middel van dagelijkse interactie en persoonlijke bezoeken aan de fabriek, weten we zeker dat onze partners op een fijne veilige manier te werk kunnen gaan. Een andere groene keuze die we maken is dat het grootste gedeelte van het transport tussen de fabriek en ons warehouse met de trein gebeurt. Op deze manier vermijden we onnodig CO2-uitstoot. Bij de bezorging van jouw bestelling proberen we, waar mogelijk, te bezorgen met fietskoerier. En zo proberen we elk jaar een stukje groener te worden, voor ons eigen goede gevoel, voor jou, en voor onze planeet.

Leer hier meer over de gedachte achter Fashion Revolution Week!