Fashion Revolution Week: een blik op duurzame mode

Fashion Revolution Week_Urban Goddess yoga kleding

Fashion Revolution Week is begonnen! Hét moment om stil te staan bij de kleding die je draagt. Ook voor ons is het een kans om aandacht te besteden aan wie onze yoga kleding maakt en hoe het gemaakt wordt. Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact van mode op de klimaatcrisis en menselijke uitbuiting. Onze biologische yoga kleding is onze bijdrage aan een eerlijke, milieuvriendelijke en transparante mode-industrie. Lees verder om te kijken hoe dat zit.

 

Wat is Fashion Revolution Week?

Fashion Revolution is een activistische beweging die strijdt voor een duurzame mode-industrie die open is over haar productieproces en eerlijk handelt tegenover haar werknemers. Tijdens Fashion Revolution Week komt deze campagne meer onder de aandacht, met internationale evenementen, zoals een ‘Good Clothes Fair Pay March’ in Amsterdam, clothing swaps en meerdere panelgesprekken. Daarnaast hebben ze een tiendelig manifesto geschreven die deze slow fashion productie promoot, waarvan vijf punten sterk overeenkomen met de core van Urban Goddess.

 

1: Mode behoudt en herstelt de natuur

Net zoals Fashion Revolution, vinden wij het essentieel dat het produceren van kleding de natuur niet schaadt. Hierom wordt onze yoga kleding gemaakt van biologisch katoen of een mix van biologisch katoen en duurzame bamboe. Katoen is een fijne ademende stof die je legging zacht en comfy maakt, maar de productie ervan kan negatieve gevolgen hebben op mens en milieu. Daarom is het gebruik van biologisch katoen dat GOTS en OCS-gecertificeerd erg essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering.

Daarnaast zijn wij trots dat sinds juni 2021 onze fabriek compleet door zonne-energie gepowered is. Het teveel aan stroom dat door de zonnepanelen gegenereerd wordt, wordt aan omringende dorpen geleverd. Zo wordt ook de omgeving iets groener. Daarnaast hebben we ervoor gekozen dat het grootste gedeelte van het transport tussen de fabriek en onze warehouse met de trein gebeurt. Bovendien proberen we, wanneer mogelijk, jouw bestelling te bezorgen met fietskoerier. Op deze manier vermijden we onnodige CO2-uitstoot.

 

2: Mode vervuilt de natuur niet

Door het gebruik van biologisch katoen is ook ons productieproces schoon. Ons productieproces bevat namelijk alleen natuurlijke zaden van biologische gewassen. De boeren vermijden pesticiden en schadelijke chemicaliën. Daarnaast is de CO2-uitstoot gemiddeld 46% minder dan bij gewoon katoen. Dit komt door de toepassing van meer handwerk in plaats van machines die werken op fossiele brandstoffen. Lees hier meer over ons productieproces.

 

3: Mode vervuilt het water niet

Tijdens Fashion Revolution Week komt ook de vervuiling van lucht en water onder de aandacht. Door het gebruik van biologisch katoen gaan wij deze vervuiling tegen. Voor de productie van bio katoen is namelijk gemiddeld 91% minder water nodig dan voor de productie van gewoon katoen. Daarnaast wordt het vooral verbouwd op kleinschalige boerderijen waar meer gebruik wordt gemaakt van natuurlijke regenval. Bovendien, door het gebruik van ecologische bestrijdingsmiddelen en meststoffen, houdt de bodem 30% minder water vast.

Bio katoen is gezonder voor boeren, arbeiders, en voor jou. Het ontbreken van chemicaliën zorgt ervoor dat de stof onschadelijk en huidvriendelijk is. Bio katoen wordt met de hand geplukt, en de zuivere vezels maken je yoga top zacht en comfortabeler. Ideaal voor je yogales!

 

4: Mode zorgt voor waardig werk

Tevens vinden we het essentieel dat de arbeidsomstandigheden in het productieproces rechtvaardig en niet gevaarlijk zijn. Dit bereiken we niet alleen door het schone productieproces, wat al eerder genoemd is, maar ook door middel van dagelijkse interactie en persoonlijke bezoeken aan de fabriek. Hierdoor weten we zeker dat onze partners op een fijne en veilige manier te werk kunnen gaan.

 

5: Mode is transparant en verantwoord

Verder strijdt Fashion Revolution Week al jaren voor meer transparantie in de mode-industrie met de hashtag #IMADEYOURCLOTHES. Bij Urban Goddess weten we waar onze kleding van gemaakt wordt en wie het maakt. We hebben een langdurige samenwerking met onze producenten, die echt hart hebben voor milieu en duurzaamheid. Bovendien streven we ernaar om vanaf 2025 volledige transparantie en verantwoording te bieden voor al onze producten. We willen dit bereiken door middel van blockchain-technologie, waarmee we alle producten tot aan de bron traceerbaar kunnen maken. Dan weet je straks precies waar jouw favoriete yoga legging of top vandaan komt, wie het heeft gemaakt en welke materialen er zijn gebruikt!

Leer hier meer over de gedachte achter Fashion Revolution Week.