Een liefdevolle Valentijnsdag met lessen van Thich Nhat Hanh

Een liefdevolle Valentijnsdag met lessen van Thich Nhat

Een liefdevolle Valentijnsdag met lessen van Thich Nhat Hanh

Het nieuws kan je niet zijn ontschoten. De boeddhistische zenleraar, monnik, schrijver en vredesactivist Thich Nhat Hanh is vorige maand op 95-jarige leeftijd in Vietnam overleden. De inspirator heeft meerdere kloosters waarvan Plum Village in Frankrijk de meest bekende is. In deze blog vertellen we jou met liefde wat meer over hem en zijn wijze lessen over liefhebben. Zo kan jouw Valentijnsdag in ieder geval niet meer stuk!

Thich Nhat Hanh staat bij ons in het Westen vooral bekend als vredesactivist en als de man die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. Een hele bijzondere man dus als je het ons vraagt. Hij schreef meer dan honderd boeken over mindfulness en meditatie en werd gezien als de op een na hoogste figuur binnen het boeddhisme, na de dalai lama. Ook in ons eigen land wordt er, ook vandaag de dag, op vele plaatsen in groepjes gemediteerd in de traditie van Thich Nhat Hanh. Zeker niet zomaar iemand dus…

Een apostel van vrede

Zijn inzet als vredesactivist kreeg pas echt vorm tijdens de Vietnamoorlog. Hier ontmoette hij op het hoogtepunt Martin Luther King, die hij overhaalde zich tegen oorlog uit te spreken. Nhat Hanh organiseerde direct na het uitbreken van de oorlog een van de grotere geweldloze verzetsbewegingen van deze tijd. Deze beweging was gebaseerd op de principes van niemand minder dan Ghandi. Door Martin Luther King werd Thich Nhat Hanh hierdoor uiteindelijk zelfs voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. Martin Luther King beschreef hem toen als een “apostel van vrede en geweldloosheid”. Een groot en welverdiend compliment!

Leren over liefde

In Frankrijk stichtte hij later een boeddhistische gemeenschap in de buurt van Bordeaux. Ook in andere steden stichtte hij kloosters, zoals in New York, Parijs, Hongkong, Australië en in zijn thuisland Vietnam. De afgelopen tien jaar is hij de hele wereld over geweest om lezingen en retraites te geven. Vele mensen heeft hij geïnspireerd, waaronder ook ons. Zijn mildheid en bescheidenheid, zijn grote betrokkenheid bij de maatschappij en het feit dat hij voorleeft wat hij zegt, maken Nhat Hanh geliefd bij velen. Hij weet de essentie van de boeddhistische leer dan ook uit te leggen in simpele bewoordingen, die je direct kunt koppelen aan de praktijk van het dagelijks leven.

In zijn boek ‘Leren over liefde’ deelt hij zijn meditaties over het thema liefde. Hij vertelt over oude en nieuwe verhalen uit de boeddhistische traditie, beschrijft oefeningen in meditatie en aandacht en vertelt hoe wij kunnen omgaan met de vreugde en de pijn die liefde kan veroorzaken. Volgens hem zit de kunst ‘m vooral in aandachtig leven.

Graag delen wij een van zijn prachtige gedichten met je. Voel je de liefde al stromen?

Buigen naar de Boeddha

Wanneer we buigen naar de Boeddha, stellen we ons misschien voor dat de Boeddha op het altaar zit, maar daar zit hij niet; de Boeddha is in ons hart.

De Boeddha is het vermogen om volledig in het hier en nu aanwezig te zijn, om ontwaakt te zijn, liefhebbend en aanvaardend.

Self care

Thich Nhat Hanh is van mening dat vrede in jezelf, vrede in de wereld is. Het is een oproep van hem om niet verlamd te raken door het lijden en al het onrecht waar we dagelijks mee in aanraking komen, dichtbij of verder weg. Ook kun je het zien als een uitnodiging om self care serieus te nemen in je missie naar een betere wereld. Wat heb je immers te bieden als je hart een steen is en je in je hoofd geen rust kunt vinden? De monnik zegt ons hierover: ‘’doe even rustig aan en zorg goed voor jezelf. Alleen zo kun jij iets bijdragen aan de mensen rondom jou en daarmee het grotere geheel.’’

Metta-meditatie

Maar ook in Metta-meditatie vind je zijn wijze lessen terug. Deze vorm van meditatie is ook een onderdeel uit de boeddhistische traditie. Het is zelfs een van de belangrijkste meditatietechnieken in het boeddhisme. In het westen is deze techniek losgemaakt van de religieuze kant van het boeddhisme en omgezet naar praktische oefeningen voor het verkrijgen van een kalme geest. Perfect om af en toe eens te proberen in jouw drukke leven dus!

Door beoefening van deze meditatievorm leer je hoe je onrustige gedachten en ideeën tot rust te brengen en daardoor meer kalmte te ervaren. Het is de ultieme, maar soms ook confronterende, meditatie om weer bij jezelf komen. Maar hoe pas je nou al die kennis toe in je dagelijks leven? Wij weten natuurlijk ook wel dat in jouw drukke bestaan niet altijd even makkelijk is om de stilte te vinden in jezelf en volledig ontspannen te zijn. Gelukkig kunnen ook yogalessen hier al in een relatief korte tijd een mooie bijdrage aan leveren! En zo’n les kan natuurlijk ook lekker vanuit je warme huis gevolgd worden. Dat is soms wel zo ontspannend tussen als die regenbuien door. En natuurlijk is de nazorg minstens zo belangrijk als jouw yogasessie zelf. Trek bijvoorbeeld iets leuks van onze loungewear-collectie aan, en je voelt je vanzelf bijna net zo zen als een monnik!

Wil je weten hoe je je eigen woonkamer omtovert tot een heuse yogaschool?