Deepak Chopra legt uit: déze 3 specerijen leveren een significante bijdrage aan je gezondheid

shutterstock_535801054-Cropped-950x534

De natuur is briljanter dan je denkt. Dat vindt ook wereldberoemd arts en schrijver Deepak Chopra. Volgens Deepak werkt alles in de natuur samen. Niets heeft een verborgen agenda. Voordat chemische geneesmiddelen hun intrede deden vertrouwden we dan ook op de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden en specerijen. Welke 3 specerijen volgens Deepak een significante bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid lees je hier.

De 3 favoriete specerijen van Deepak Chopra en hun heilzame werking

Net als dieren – die instinctief aanvoelen wat ze nodig hebben – aten wij vroeger intuïtief, lokaal en volgens de seizoenen. Hierdoor waren wij meer in contact met de natuur. Vóór de komst van synthetische medicijnen, vertrouwden we op natuurlijke kruiden en specerijen om gezond te blijven en te genezen. Volgens Deepak Chopra – die niet alleen auteur is van ruim 50 boeken, maar ook arts – doen we er goed aan enkele eeuwenoude (ayurvedische) specerijen in ere te herstellen en veel vaker te gebruiken. In zijn boek Waarom eet je te veel? zet hij de spotlight op gember, kurkuma en kaneel. En dit is waarom…

1) Gember

Met stip op nummer 1 staat gember. Maar let op: Deepak moet niks hebben van gemberpoeder. In verse gember zitten namelijk veel meer ontstekingsremmende stofjes dan in poeder. Daarnaast beschikt verse gember over sterke antibacteriële en antioxiderende eigenschappen. Zelf drinkt Deepak een kopje verse gemberthee voor elke maaltijd. Gember bevordert namelijk de spijsvertering en verkleint de kans dat je te veel eet.

2) Kurkuma

Binnen de ayurveda wordt geelwortel (kurkuma) gezien als een apotheek op zich. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat geelwortel zeer sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma de groei van bacteriën, gisten en zelfs virussen remmen. Wow! Een van de meest werkzame stoffen uit geelwortel is kurkumine. Dit stofje heeft als nadeel dat het niet zo goed door je lichaam kan worden geabsorbeerd. Een ander stofje, peperine, kan de opname bevorderen. Je doet er daarom slim aan geelwortel te combineren met een snuf zwarte peper.

3) Kaneel

Kaneel is een specerij die wordt gewonnen uit de binnenste schors van de kaneelboom. Van oudsher wordt kaneel gebruikt ter verhoging van energie en als bestrijding tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft – net als kurkuma – een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Nog een leuk weetje: de geur van verse kaneel kan je geheugen en concentratievermogen vergroten. Even snuffelen aan een kaneelstokje voor een belangrijke presentatie is dus lang geen gek idee.

Golden Milk: alle specerijen in één beker Golden milk

Hoewel ik geen fan ben van goede voornemens (bij mij sneuvelen ze binnen een week) heb ik dit jaar toch één verandering doorgevoerd. Ik begin mijn dag voortaan niet met een caffè latte, maar met een golden milk. Het slimme aan dit drankje is dat je alle drie de heilzame specerijen in een paar slokken binnen krijgt. En een tumeric latte (een andere naam voor golden milk) is nog super lekker ook! Hieronder vind je het recept:

Ingrediënten voor 1 kop Golden Milkbrown rice drink

200 ml Rude Health Bruine Rijst Drink
1 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
klein snufje cayennepeper
snufje kaneel
klein snufje zout
vleugje zwarte peper

Bereiding

Verwarm 200 ml Rude Health Bruine Rijst Drink. Laat het nét niet koken. Voeg al roerend het kurkumapoeder, gemberpoeder, cayennepeper, kaneel, zout en peper toe. Schuim eventueel op met een hand opschuimer. Enjoy!

Over Deepak ChopraWaarom-eet-je-te-veel

Deepak Chopra staat bekend om zijn holistische ideeën over gezondheid. Zijn missie is om westerse wetenschap te verenigen met oeroude oosterse filosofieën en geneeswijzen zoals Ayurveda, yoga en meditatie. Deepak Chopra heeft meer dan 50 boeken geschreven. Een aanrader vind ik Waarom eet je te veel? Zeker voor mensen die struggelen met gewichtsproblemen, maar klaar zijn met lijnen.

Bron: Deepak Chopra, Waarom eet je teveel. Uitgeverij Kosmos.

 

Tekst: Evelyn van Hasselt / Holistik

 

Bio Holistik