8 Veel Voorkomende Yogamythes – Ontkracht!

Yoga myths
We hebben ze allemaal wel eens gehoord – die mythes en geruchten rond yoga die uit het niets lijken te komen. Ze zijn er gewoon. Als je een ervaren yogi bent, moet je er misschien om lachen. Maar in het ergste geval, kunnen deze overtuigingen je tegenhouden als je nieuw bent met yoga. Wij hebben de 10 meest voorkomende yogamythes verzameld. Klaar om die bubbels te doorprikken?

#1 Je moet flexibel zijn om yoga te doen!

Uhm, nee. Dat is hetzelfde als zeggen dat je schoon moet zijn om te douchen. Tuurlijk, je ziet alle flexibele meisjes met hun #yogagoals op je instagram, maar laat je alsjeblieft niet afschrikken. Elk lichaam is anders. Sommigen zijn van nature flexibeler dan anderen. En bij yoga is flexibiliteit geen vereiste. Het is een bijproduct. Gaandeweg zul je kracht en flexibiliteit opbouwen, maar je hebt deze vaardigheden niet nodig om de vruchten van je yogabeoefening te plukken. Wat voor lichaam je ook naar de mat brengt, je bent welkom.

#2 Yoga is te moeilijk!

Nogmaals, wat je andere yogi’s ziet doen kan intimiderend aanvoelen. Waarom vallen ze niet vaker om? En hoe ze zelfs zo buigen… Elke nieuwe soort beweging kan eng aanvoelen. Maar het goede nieuws is dat yoga heel geduldig is. En het kan worden aangepast aan elk niveau! Neem je tijd. En als je je zorgen maakt over alle andere yogi’s die je aanstaren terwijl je worstelt om evenwicht te vinden in je Tree pose – niet doen. Concentreer je op je eigen mat. Anderen zullen dat ook doen.

#3 Yoga is geen training, het is te makkelijk!

Dit is de andere kant van het spectrum van mythes. Als je ooit een yogales hebt gevolgd, weet je dat niets ervan gemakkelijk is. Je wordt geconfronteerd met jezelf, je geest, je ego en je lichaam. Natuurlijk is het niet hetzelfde als andere trainingen, maar je beweegt toch. Je brengt tijd door met je lichaam. Je luistert naar jezelf en ontdekt waartoe je in staat bent. Dat is pas een training. En als je nog steeds niet overtuigd bent, dan is het volgende punt voor jou.

#4 Alle yoga is hetzelfde!

Yoga is yoga, toch? Denk opnieuw! Yin, Hatha, Ashtanga, Iyengar, Bikram… We verzinnen ze niet, het zijn allemaal verschillende yogastijlen. Sommigen doen het rustiger aan, anderen zijn intensiever, en ze kunnen allemaal worden aangepast aan je individuele niveau en intensiteit. Probeer verschillende lessen uit en kijk wat je het beste bevalt.

#5 Yoga is alleen maar strekken!

Zeker, wat je ziet zijn een heleboel houdingen, genaamd asana’s. En hoewel de bewegingen belangrijk zijn, zijn ze eigenlijk maar een klein deel van de filosofie, wetenschap en levenswijze die yoga is. Als je wat dieper graaft, vind je al snel de 8 ledematen van yoga, waaronder meditatie, ademwerk, ethische richtlijnen (zoals geweldloosheid) en meer. Om ze allemaal te verenigen, dat is de echte uitdaging.

#6 Yoga is alleen voor vrouwen!

Absoluut niet. Traditioneel werd yoga in het oude India bijna uitsluitend door mannen beoefend. De zachte, vloeiende bewegingen lijken op het eerste gezicht misschien vrouwelijker, maar yoga discrimineert niet. We kunnen er allemaal van profiteren, dus grijp de mannen in je leven en laat ze kennismaken met yoga. Ze zullen je (vroeg of laat) dankbaar zijn.

#7 Je moet je rustig voelen om yoga te doen!

Het is een mythe dat yogi’s altijd vredig zijn, integendeel! Als je op je yogamat stapt, kun (lees: zal) je je angstig, gefrustreerd, geïrriteerd en ongeduldig voelen – en dat is oké. Door oefening leer je al die gevoelens toe te laten en ze ook echt te voelen. Dat is precies wat je moet voelen om te genezen en te groeien. En (je raadt het al) daar komt geruststelling uit voort.

#8 Je hebt mooie spullen nodig om yoga te doen!

Waar je ook kijkt, je ziet hightech yogamatten, chique yogastudio’s en yoga leggings in alle kleuren van de regenboog. Als dat je helpt, geweldig. Maar denk niet dat het nodig is. Je kunt overal yoga beoefenen, van een studio of je woonkamer (met of zonder yogavideo’s) tot een heerlijk rustig plekje in de natuur. Zoek comfortabele yogakleding en je kunt aan de slag. Weet je niet zeker wat je nodig hebt? We hebben een gids om je te helpen de beste outfit voor je yoga practice te vinden.

Wat denk JIJ ervan? Geloofde jij één van deze mythen voordat je met je yogabeoefening begon? En welke andere bellen moeten nog uit elkaar spatten? Deel het met ons op social media met #myveryownyoga – we willen jouw verhalen horen!
Ons model Rose draagt onze Yogaleggings Shaktified Electra in Rock Crystal