10 Tips Om De Winter Blues Te Verslaan

Winter blues - Urban Goddess

Voel je je de laatste tijd een beetje down? Je bent niet alleen – Winter Blues bestaan echt. Voor velen van ons kan een gebrek aan zonlicht  problemen veroorzaken. Minder energie en motivatie, minder happy feelings, en in het algemeen een wat slechter humeur. Maar maak je geen zorgen, we kunnen dit oplossen. Lees verder voor onze 10 tips om de winterblues te verslaan.

Winter Blues

Als je een beetje op ons lijkt, ben je het nieuwe jaar waarschijnlijk knallend begonnen – vol motivatie en een lange lijst met doelen en voornemens. 2020 wordt het beste jaar ooit! Maar zodra het vuurwerk is afgestoken, lijkt je eigen vonk hetzelfde te doen. Je lijkt minder energie te hebben, en voelt je over het algemeen een beetje… bleh. Snap je wat we bedoelen?

Waarom Jij Je SAD Voelt

Er is een eenvoudige reden waarom je je misschien een beetje SAD voelt: Seasonal Affective Disorder. Tijdens de donkere wintermaanden krijgen velen van ons niet genoeg zonlicht. Het klinkt misschien niet zo erg, maar door het gebrek aan zonlicht maken onze hersenen overuren om melatonine aan te maken, hét hormoon dat onze slaappatronen en algemene lichaamsklok regelt. Het resultaat? Ons lichaam verlangt meer naar slaap dan in de zomer. We voelen ons eerder moe, hebben minder energie en motivatie om dingen te gaan doen. En ja, dit kan absoluut invloed hebben op ons humeur: we kunnen sneller geïrriteerd zijn, of gewoon ronduit verdrietig. Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om onszelf weer op te peppen en de rest van de winter door te komen.

10 Tips om de Winter Blues te verslaan

  1. Wees lief voor jezelf. Dit geldt voor alle seizoenen, maar vooral nu. Weet dat wat je meemaakt vrij normaal is en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Net als de natuur kunnen we niet verwachten dat we het hele jaar door bloeien en bloeien. Ook jij moet jezelf opladen. Luister goed naar jezelf. Als je snakt naar meer rust, waarom geef je dan niet toe aan dat verlangen? Nu is het moment.
  2. Blijf in beweging. Ja, we zeiden net dat je rust moet nemen. Maar bewegen is net zo belangrijk. Sporten zorgt voor endorfine in je lichaam, die je een natuurlijke boost van happy feelings geven. Ga naar de sportschool of volg je favoriete yogales. Pro tip: met een thuis yoga oefening hoef je niet eens de deur uit! 😊
  3. Ga naar buiten. Zie jezelf als een kleine bloem – je hebt zonlicht echt heel hard nodig! ☀ Probeer overdag meer naar buiten te gaan als je kunt. Zelfs als het grijs en somber is, zal het natuurlijke licht je goed doen, vooral tussen 11:00 en 14:00 uur. Heb je een paar minuten tijd na de lunch? Waarom ga je niet even een blokje om?
  4. Neem vitamine D. Als natuurlijk daglicht niet voldoende is, kan je overwegen wat vitamine D-supplementen te nemen om je lichaam te ondersteunen. Goed om te weten: hoe verder je van de evenaar verwijderd bent, hoe belangrijker het is om in de winter een andere vitamine D-bron te nemen. (Je kan je arts raadplegen voordat je supplementen toevoegt).
  5. Zorg voor een regelmatig slaapschema. We weten het, het donker is zo verleidelijk. Als ‘s morgens je wekker gaat en het nog pikdonker is buiten, is het extra moeilijk om op te staan. Dat maakt het nog belangrijker om meteen uit bed te komen. (Elke ochtend rond dezelfde tijd opstaan, en ‘s avonds op dezelfde tijd naar bed gaan is dé manier om je lichaamsklok te leren het donker te verslaan. 
  6. Voed je lichaam. De winter is de perfecte tijd om creatief te zijn in de keuken. Kook je favoriete maaltijden en probeer ook nieuwe recepten uit. Voeg extra groenten toe voor extra vitamines. Probeer weg te blijven van vet en bewerkt voedsel en kies in plaats daarvan voor natuurlijke, plantaardige ingrediënten. Je lichaam zal u dankbaar zijn.
  7. Knuffelen. Laten we eerlijk zijn, het donker en slecht weer kunnen het beste excuus zijn om gewoon thuis te blijven en één te worden met de bank. Knuffel met je geliefden, partner, kinderen of huisdieren. De fysieke aanraking maakt oxytocine vrij, het knuffelhormoon. We hoeven je niet te vertellen dat dit je een goed gevoel geeft, toch? ❤
  8. Praat met iemand. Sociale interactie staat bekend om de positieve effecten op uw stressniveau, stemming en algehele gezondheid. Spreek af met vrienden, sluit je aan bij een trainingsgroep of doe vrijwilligerswerk om in contact te komen met anderen. Als je denkt dat je aan iets meer dan een seizoensdipje lijdt, kan het zoeken van professionele hulp een andere nuttige stap zijn.
  9. Probeer licht therapie. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de donkere maanden kunstlicht in speciale lichtbakken kan helpen het energieniveau en je stemming te verbeteren. Het witte of blauwe licht bootst in feite de zon na, dus 20-30 minuten per dag kan al een positief effect hebben. Wij hebben dit persoonlijk getest en kunnen het je ten zeerste aanbevelen dit eens te proberen!
  10. Mediteer. Natuurlijk zijn we een beetje bevooroordeeld hier bij Urban Goddess. We zullen altijd een regelmatige meditatie oefening aanbevelen vanwege alle mooie voordelen. Maar vooral in de winter kunnen een paar minuten meditatie per dag al wonderen doen. Je gedachten kalmeren, je geest verheffen. En als het niet helpt om je wakker te maken, zal meditatie je in ieder geval helpen geduldig te zijn tot de lente eindelijk aanbreekt. 🙏

Hoe zit het met jou? Voel jij de impact van de donkere wintermaanden? Wat zijn jouw tips om de winterblues te verslaan?

Neem hier of via de sociale media contact met ons op – we horen altijd graag van je! 🙏